De dragul unei bife! Judecători ai Curții de Apel Chișinău, supărați că nu au reușit să discute cu membrii CSM

Unii judecători de la Curtea de Apel Chișinău au rămas indignați de faptul că nu au fost chemați la discuțiile cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ședință desfășurată în data de 2 februarie 2024. Despre asta a anunțat judecătoarea Angela Bostan, la o emisiune de la un post privat de televiziune. Potrivit magistratei, discuția a fost organizată doar pentru bifă, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 12 februarie 2024, 11:09   283
judecători

„CSM-ul încearcă să redreseze situația în sistem. O încearcă pe alocuri destul de reușit, are o comunicare, am văzut că mergeți în instanțe. Mai puțin a fost deschisă această discuție la Curtea de Apel. Cum ați venit dvs. la Curtea de Apel să discutați cu judecătorii și ați acceptat să discutați doar cu cinci judecători?”, l-a întrebat Angela Bostan pe membrul CSM, Ion Guzun.

În replică, membrul CSM a spus că, ”lista celor prezenți” nu a ținut de CSM, ci strict de instanța unde merg pentru a purta discuții. Mai mult, Guzun a spus că, la dorință, o discuție similară mai poate fi organizată.

„Noi am vrut să discutăm cu toți judecătorii, noi am vrut și cu președinții de complete măcar, să fie reprezentantiv, dar nu putem să dictăm cine să fie și cine nu. Este o chestiune pe interior. Când ni se spune că judecătorii au dosare multe, cum noi putem să insistăm să vă scoatem din ședințe sau din alte activități pe care noi nu le cunoaștem. Noi nu am avut o listă cine să fie prezent și cine nu, ar fi prea copilăresc acest lucru. Președintele de instanță, vicepreședinții (n.r. ei au organizat întâlnirea). E o chestiune pe interior pe care trebuie să o rezolvați”, a menționat Ion Guzun.

Răspunsul membrului CSM, se pare, că totuși nu a fost cel pe care îl aștepta magistrata.

(..) Era vineri, mulți colegi se întrebau în ce format are loc această discuție! Vreți percepția mea personală asupra acestui eveniment care a avut loc? A fost de dragul unei bife, că noi am fost și ne-am întâlnit cu judecătorii Curții de Apel, nu din faptul că noi am fi avut multe reproșuri, noi am fi vrut să avem o discuție absolut deschisă”, a adăugat Angela Bostan.

În data de 2 februarie curent, Curtea de Apel Chișinău a fost gazda discuțiilor publice cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În urma ședinței publice, CSM a decis să lanseze de urgență concursurile de transfer temporar, dar și permanent la Curtea de Apel Chișinău, re-examinarea Regulamentului cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor pentru a evita blocajul în partea ce ține de repartizarea dosarelor.

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.