Reportaj AFP: Avdiivka, ameninţată de asalturile ruseşti, se goleşte

Singurele semene de viaţă la Avdiivka sunt ciripitul păsărilor şi lătratul câinilor, printre explozii care răsună constant, un oraş ucrainean luat cu asalt neîncetat de către ruşi de peste o lună şi care se goleşte, relatează AFP.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 noiembrie 2023, 14:25   53
Avdiivka

Ruşii încearcă să încercuiască şi să cucerească ruinele oraşului, în care au rămas 1.350 dintre cei aproximativ 30.000 de locuitori de dinainte de război.

Trupele ruse deţin estul, o parte a nordului şi sudul localităţii situate în apropiere de Doneţk, capitala regiunii omonime ocupată de Rusia din 2014.

Ucrainenii apără în continuare o zonă lată de aproximativ opt kilometri în nord-vestul oraşului.

În Avdiivka există un singur centru de ajutoare umanitare, în subsolul unui imobil nelocuit, dotat cu un generator.

Locuitorii vin zilnic aici să se încălzească, să stea de vorbă, să citească, să bea o cafea sau un ceai sau să-şi încarce telefonul.

La o oarecare distanţă de front, Batalionul Skala ţine cinci militari ruşi prizonieri, prinşi recent.

Nikolai, în vârstă de 25 de ani, acceptă să răspundă unor întrebări AFP, sub supravegherea temnicerilor săi.

Un muncitor în uzină, el a primit o formare militară de ”o săptămână”, iar apoi a fost adus ”imediat pe front” de la Doneţk, declară el AFP.

Împreună cu alţi 30 de militari ruşi, ei trebuiau să cucerească poziţii ucrainene.

Însă au fost ”bombardaţi toată ziua”, declară prizonierul.

Cinci sau şase” dintre camarazii săi ”sunt morţi, iar vreo 15 au fost răniţi”, declară el.

El s-a predat în aceeaşi seară.

În sala de comandament a cartierului general al ”Skala”, comandantul batalionului dă asigurări că armata rusă ”lasă mulţi oameni” în asalturile sale în valuri împotriva apărării ucrainene.

Inamicul atacă cu adevăratâ. iar în unele locuri are succes”, declară comandantul, în vârstă de 34 de ani, cu un fizic de boxer de categoria grea.

Eu n-am la dispoziţie o resursă umană ca Rusia. Eu îmi protejez oamenii”, dă el asigurări.

Fiecare dintre atacurile mele trebuie să fie justificat”, subliniază comandantul Skala.

news.ro

(VIDEO) Cea mai mare organizație de trafic de droguri pe mare din lume a fost distrusă de Europol

Poliția Națională spaniolă a dezmembrat cea mai mare organizație „narco-navală” din lume, care a operat între America de Sud și Europa. În total, 50 de persoane au fost arestate și au fost efectuate 47 de percheziții în Spania și în alte șapte țări: Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia, scrie site-ul televiziunii spaniole RTVE.

Băsescu: România nu poate ajuta R.Moldova cu trupe în teritoriu. „Să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.