(VIDEO) Un guvernator rus, fan al liderilor sovietici, îi dedică lui Stalin o nouă statuie, pentru a „slăvi” istoria

Un nou monument dedicat liderului sovietic Iosif Stalin urmează să fie ridicat în curând într-un oraș din nord-vestul Rusiei, în urma a ceea ce guvernatorul regional a spus că sunt „cererile din partea publicului”, relatează Reuters.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 11 octombrie 2024, 20:00   45
(VIDEO) Un guvernator rus, fan al liderilor sovietici, îi dedică lui Stalin o nouă statuie, pentru a „slăvi” istoria

Guvernatorul regiunii Vologda, Gheorghi Filimonov, a publicat vineri un videoclip care arată muncitori realizând ultimele detalii ale unei statui în mărime naturală a conducătorului de origine georgiană, care a condus Uniunea Sovietică cu o mână de fier din 1924 până când acesta a murit în 1953.

Filimonov, care a fost numit în funcție anul trecut de președintele Vladimir Putin, a declarat că statuia va fi ridicată în orașul istoric Vologda, care are o populație de aproximativ 300.000 de locuitori și se află la aproximativ 450 km nord de Moscova.

„Această decizie a fost declanșată de cererile publicului către noi”, a scris Filimonov pe canalul său Telegram.

(VIDEO) Un guvernator rus, fan al liderilor sovietici, îi dedică lui Stalin o nouă statuie, pentru a „slăvi” istoria

El a spus că statuia va sta lângă o casă în care Stalin a locuit între 1911 și 1912, când a fost exilat în provincie pentru activitate revoluționară.

„Interpretare ambiguă a rolului lui Stalin”

Stalin a supravegheat industrializarea rapidă și victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, însă a fost de asemenea responsabil pentru moartea a milioane de oameni prin epurări politice, lagăre de muncă și foamete, potrivit istoricilor.

Multe statui și busturi ale lui Stalin au fost îndepărtate după moartea acestuia, dar războiul din Ucraina – pe care Putin îl prezintă ca o bătălie existențială asemănătoare luptei împotriva naziștilor – a văzut în unele locuri ridicarea unor noi lucrări comemorative.

În postarea sa, Filimonov părea să anticipeze respingerea acestei noi statui. 

„Cu toată înțelegerea cuvenită a interpretării ambigue a rolului (acestei) personalități, trebuie să recunoaștem marile realizări, să cunoaștem istoria țării noastre, (și) să slăvim și să fim mândri de ea”, a scris el.

Videoclipurile publicate anterior de Filimonov demonstrează o afinitate pentru liderii sovietici, iar fotografiile șefilor poliției secrete Lavrenti Beria și Felix Dzerjinski atârnă pe pereții biroului său. El a numit un tablou cu el însuși dând mâna cu Stalin, aflat pe pretele încăperii dedicate recepției, drept „conceptual”.

Filimonov a mai spus vineri că există planuri pentru instalarea unui monument al lui Ivan al IV-lea, un țar rus din secolul al XVI-lea sub care a început construcția Kremlinului din Vologda.

Cunoscut popular sub numele de Ivan cel Groaznic, domnia acestuia a fost marcată de epurări violente ale nobilimii ruse și de războaie eșuate împotriva Suediei și Poloniei.

Sursa: hotnews.ro

Avertismentul fostului ambasador al Rusiei în SUA: „O catastrofă nucleară globală ar afecta pe toată lumea"

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a oferit un interviu pentru Newsweek în care a creionat un tablou sumbru al relațiilor dintre SUA și Rusia, în măsura în care acestea au devenit tot mai tensionate pe fondul războiului din Ucraina. Acesta a avertizat asupra unei posibile escaladări nucleare catastrofale din cauza sprijinului american pentru Kiev.