Avertismentul fostului ambasador al Rusiei în SUA: „O catastrofă nucleară globală ar afecta pe toată lumea"

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a oferit un interviu pentru Newsweek în care a creionat un tablou sumbru al relațiilor dintre SUA și Rusia, în măsura în care acestea au devenit tot mai tensionate pe fondul războiului din Ucraina. Acesta a avertizat asupra unei posibile escaladări nucleare catastrofale din cauza sprijinului american pentru Kiev.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 11 octombrie 2024, 20:51   47
Avertismentul fostului ambasador al Rusiei în SUA: „O catastrofă nucleară globală ar afecta pe toată lumea"

„«Proiectul Ucraina» îi atrage pe politicienii americani și mai mult într-un abis, din care este din ce în ce mai greu de ieșit”, a declarat Antonov pentru Newsweek. „În percepția noastră, administrația nu poate răspunde la victoriile trupelor rusești în Donbas și la eșecul provocării forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk, folosind aceleași teze obosite despre «sprijin pe cât de mult ne este cu putință»”, a adăugat el.

În schimb, „Washingtonul continuă o discuție periculoasă despre posibilitatea de a acorda ucrainenilor permisiunea de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune”.

„Ei refuză să ia în considerare avertismentele clare ale președintelui Federației Ruse precum că o «undă verde» pentru astfel de atacuri ar însemna implicarea directă a NATO în conflict”, a spus Antonov, „cu toate concluziile corespunzătoare din partea noastră”.

În SUA există un „discurs divizat”

Recent a spus că „nu are nicio dorință” să discute despre mecanismele politicii americane de astăzi, însă a  observat totuși că „strategii locali ai partidelor par să încerce să vină cu declarații oficiale astfel încât Ucraina să îndeplinească cerințele ciclului electoral actual al SUA”.

„Acești oameni nu sunt interesați de soarta europenilor și a Kievului”, a spus fostul ambasador al Rusia în SUA, care și-a încheiat joi mandatul după șapte ani în funcție. „Sunt interesați doar de cifrele din sondajele de opinie , care se presupune că pot fi ajustate în favoarea lor dacă dau dovadă de „determinare” și „leadership”. Aceasta este pură nesăbuire.”

El a identificat, de asemenea, un discurs public „divizat” în SUA.

„Pe de o parte, observăm nenumărate încercări ale experților rezonabili în științe politice de a înțelege situația, de a găsi opțiuni viabile – cel puțin în ochii Statelor Unite – pentru a pune capăt conflictului și a dezvolta un consens între partide bazat pe o înțelegere comună a riscului alunecării în al treilea război mondial”.

„Cu toate acestea, orice voci raționale din Washington astăzi sunt reduse la tăcere sau eliminate drept „propaganda de la Kremlin”, a adăugat el. 

În continuare, Antonov a criticat ceea ce el a numit o „curățare” brutală a spațiului informațional din America” prin urmărirea penală și cenzura persoanelor acuzate de răspândirea propagandei ruse, sancțiuni și raiduri împotriva instituțiilor mass-media ruse finanțate de stat precum și alte măsuri.

Astfel de acțiuni, a susținut el, îi vizează pe cei „care solicită o evaluare sobră a riscurilor de a fi târâți într-o situație complicată în conflictul din Europa de Est și a perspectivei unei coliziuni frontale cu o putere nucleară”.

Grupurile de reflecție americane răspund publicațiilor „rezonabile” cu „comentarii otrăvitoare despre răul oricărei conversații cu „rușii”, în timp ce politicienii americani preferă „să asculte de„șoimi”, a susținut el.

În loc să caute pacea, ei discută „crearea ostilităților între slavi, încurajarea uciderii oamenilor și intensificarea escaladării militare”, a argumentat Antonov.

„Toate acestea confirmă faptul că elitele politice și-au asumat sarcina nu doar să învingă Rusia, ci și să conserve vechea ordine mondială, bazată pe regulile favorabile țărilor NATO. Vrem să schimbăm această stare de lucruri evident învechită. Dorim ca interesele noastre de securitate să fie luate în considerare", a declarat fostul ambasador al Rusiei în SUA.

SUA nu a fost dispusă să coopereze cu Rusia și se crede la adăpost de o catastrofă nucleară

„În America, există indisponibilutate de a recunoaște că, în ultimele decenii, Occidentul, condus de Washington, a respins din nou și din nou mâna întinsă a cooperării a Moscovei”, a spus Antonov. „An de an, „exploatează” militar teritoriul european, conducând valuri de expansiune NATO către Est”.

„A organizat revoluții colorate și lovituri de stat anticonstituționale”, a spus el, „încercuind din ce în ce mai mult Rusia într-un „cerc” ostil și drept „berbec decisiv” a ales Ucraina”.

în viziunea lui, Pentagonul a mers atât de departe încât „să studieze efectele utilizării armelor nucleare în sectorul agricol al Europei de Est, inclusiv Rusia”, inclusiv „modelând un scenariu de război nuclear global care va duce la distrugerea, așa cum cred americanii dintr-un anume motiv, doar a fermelor agricole”.

„Asemenea simulări au fost efectuate în mod activ în anii Războiului Rece”, a spus Antonov. „Este de remarcat faptul că până și armata americană a început să se gândească la un conflict nuclear”.

„În același timp, ei cred în mod eronat că această catastrofă va afecta doar Europa și Rusia”, a adăugat el. „Această viziune este extrem de mioapă. America nu va putea sta la adăpost peste ocean. O catastrofă nucleară globală ar afecta pe toată lumea".

„Sarcina obiectivă de maximă importanță în această etapă este de a preveni ca legăturile dintre două mari puteri și membri permanenți ai Consiliului de Securitate să se cadî în cele din urmă într-o prăbușire necontrolată”.

„Rusia, ca stat responsabil, nu este interesată de o evoluție atât de periculoasă a situației”, a spus el. „Transmitem această idee interlocutorilor noștri și publicului larg din America în mod regulat. Încercăm să spunem în mod explicit că o dorință nesățioasă de a obține o victorie strategică pe câmpul de luptă asupra Rusiei este pur și simplu imposibilă”.

Relațiile bilaterale între SUA și Rusia „în cel mai jos punct”

„Relațiile dintre Moscova și Washington trec printr-o perioadă extrem de agitată, atingând probabil cel mai de jos punct din istoria lor. Încrederea dintre țările noastre s-a pierdut. Cu rare excepții, aproape toate domeniile de interacțiune au fost „înghețate”.

Astăzi „doar câțiva” politicieni și organizații mai „încearcă să privească dincolo de cortina clișeelor ​​propagandistice și să înțeleagă ce a provocat cu adevărat această „epocă de gheață” în relațiile ruso-americane”.

Altminteri, în opinia sa, au existat puține eforturi „de a arunca o privire critică asupra situației și a încerca să înțeleagă cauzele fundamentale ale spiralei descendente, mai degrabă decât să lanseze acuzații tăioase de „agresiune neprovocată”, „imperialism” și presupusele încercări de a subjuga aproape jumătate a Europei”.

În măsura în care pacea nu se întrevede în Ucraina, Antonov a avertizat împotriva celor care „cred că, printr-o escaladare controlată, este posibil să se evite cel mai rău și să simultan slăbească Rusia, să o arunce în uitare – la coșul de gunoi al istoriei”.

„Principalul mesaj necesar acum pentru a evita greșeli fatale este încetarea politicii deschis ostile față de Federația Rusă”, a spus Antonov.

Sursa: adevărul.ro