CEC a confirmat alți 14 jurnaliști pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale

Comisia Electorală Centrală a confirmat, astăzi, 14 jurnaliști pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Aceștia reprezintă Publicația Periodică Independente „Observatorul de Nord" și SRL „NEWS MAKER".

publicat de Anatol Chirilov
joi, 21 septembrie 2023, 18:44   16
CEC

Anterior, CEC a confirmat alți 10 jurnaliști din partea a două instituții mass-media.

CEC punctează că, în conformitate cu legislația în vigoare, presa are dreptul să reflecte alegerile liber de orice ingerință din partea autorităților publice, a concurenților electorali sau a altor entități, astfel încât să asigure informarea complexă, obiectivă și veridică a societății asupra procesului electoral la toate etapele acestuia. Pentru reflectarea generală a alegerilor (filmări de protocol, inclusiv în incinta organelor electorale cu acordul președintelui organului electoral, interviuri, reportaje etc.) jurnaliștii, inclusiv liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri), își exercită atribuțiile fără a avea nevoie de vreun permis special.

Totodată, reprezentanții mass-media care, pe lângă reflectarea generală, intenționează să facă uz de drepturile prevăzute de art. 89 alin. (6) din Codul electoral, trebuie să obțină calitatea de observator. Pentru reflectarea și monitorizarea procesului electoral pe întreg teritoriul țării, în toate consiliile electorale de circumscripție și la toate secțiile de votare, cererile privind confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media naționale și liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri) vor fi prezentate la CEC. Consiliul electoral de circumscripție va confirma, la cerere, jurnaliștii pentru reflectarea alegerilor pe întreg teritoriul circumscripției respective.

Termenul pentru depunerea cererilor respective la organele electorale este 30 octombrie 2023.

Lista jurnaliștilor confirmați de către CEC pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie o puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Alegeri locale generale 2023", compartimentul „Confirmarea jurnaliștilor".

Ulianovschi: Din respect față de orice votant și electorat, am decis că este bine să accept orice invitație unde pot asculta opiniile tuturor actorilor politici

În contextul acuzațiilor aduse de către PAS cu privire la întâlnirea mai multor actori politici înaintea desemnării candidaților pentru alegerile prezidențiale, ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care deja și-a anunțat candidatura a venit cu o reacție urmare a interpretărilor eronate apărute în presă și pe diverse rețele de socializare.