NEWS ALERT

O măsură „barbară”. Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile

În timp ce companiile din țările din întreaga lume cochetează cu ideea de a implementa săptămâna de lucru mai scurtă, Grecia a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore, față de cea de 40 de ore. Măsura, descrisă de sindicate ca fiind „barbară”, a intrat în vigoare luni.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 2 iulie 2024, 09:32   137
grecia

„Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție”, spune Sotiropoulos citat de The Guardian. 

Guvernul pro-business al prim-ministrului, Kyriakos Mitsotakis, spune că inițiativa a fost necesară din cauza pericolelor duble ale unei populații în scădere și penuria de muncitori calificați. Înainte de a anunța legislația – parte a unui set mai larg de legi ale muncii adoptate anul trecut – Mitsotakis a descris schimbarea demografică proiectată drept o „bombă cu ceas”.

 Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor de aproape un deceniu la sfârșitul anului 2009. Schema de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop.

 În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din industrii și fabrici selectate va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensată cu o taxă suplimentară de 40% adăugată la salariul zilnic. Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema ca angajații să nu fie plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate.

 „Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători, este profund orientat spre creștere”, a spus Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei”. Reacțiile la această măsură au fost intense. Pentru oponenții, care au ieșit deja în stradă în semn de protest, noua reforma e un pas înapoi în privința drepturilor angajaților la un program flexibil.

 „În realitate, acest lucru a fost adoptat de un guvern angajat din punct de vedere ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru companii”, a spus Sotiropoulos. 

„O productivitate mai bună vine cu condiții de muncă mai bune, o calitate mai bună a vieții [pentru angajați] și asta, știm acum, înseamnă mai puține ore, nu mai mult.” Măsura, a spus el, a fost posibilă parțial din cauza scăderii puterii sindicatelor ca urmare a măsurilor de austeritate din Atena afectată de datorii.  

Programul testat de patru zile de lucru pe săptămână a demonstrat un nivel crescut de productivitate, cercetătorii atribuind rezultatul nivelurilor îmbunătățite de concentrare.

 În 2022, Belgia a acordat angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru pe patru zile în loc de cinci, iar scheme-pilot au fost realizate în țări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada. 

Grecii au deja cel mai lung program de lucru din Europa, cu 41 de ore în medie pe săptămână, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat, deși sondajele au demonstrat, de asemenea, că sunt plătiți mult mai puțin. Opoziţia de stânga a condamnat frecvent „salariile bulgare într-o ţară cu preţuri britanice”, susţinând că fenomenul nu a făcut decât să exacerbeze exodul de creiere.

sursa: digi24.ro