Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău

Chișinăul a găzduit sâmbătă, 5 octombrie, tradiționalul Festival „Zilele Ucrainei în Moldova”, care a reunit sute de participanți - ucraineni refugiați și stabiliți în țara noastră, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, oficiali din Republica Moldova, Ucraina și România.

publicat de Veronica Ciortan
luni, 7 octombrie 2024, 20:32   31
UA

Evenimentul care a durat o zi întreagă a oferit publicului un program variat - de la discuții despre situația din regiune, integrarea ucrainenilor în societate, beneficiile aderării la UE, până la prezentarea bucătăriei tradiționale, a portului național și un concert susținut de artiștii din Ucraina, transmite MOLDPRES

În discursul său de bun venit, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Dmitry Lecarțev a subliniat că Festivalul „Zilele Ucrainei în Republica Moldova”  a fost creat pentru a uni ucrainenii din Moldova și pentru a dezvolta dialogul intercultural și internațional. „Festivalul Zilele Ucrainei în Republica Moldova (UDM 2024) din acest an a devenit o platformă importantă pentru dezvoltarea comunității ucrainene din Moldova, integrarea ucrainenilor în societatea moldovenească, revitalizarea dialogului intercultural. Reprezentanţii ai mai multor țări şi organizaţii internaţionale au discutat probleme cheie ce vizează integrarea socio-economice, schimbul cultural şi dezvoltarea pe termen lung”, a declarat Lecarțev.

Președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul român Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat că astfel de evenimente permit identificare și discutarea unor teme de interes comun. Oficialul român a adus mulțumiri autorităților de la Chișinău pentru sprijinul acordat comunității ucrainene din Republica Moldova și a participat la o dezbatere pe tema „Consolidarea comunităților locale pentru un viitor rezilient al R. Moldova”. „Am vorbit despre necesitatea stimulării cooperării dintre administrațiile locale din țările noastre. Am arătat că că cele mai importante oportunități de dezvoltare le oferă apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, care este cel mai mare investitor în economia statului vecin. Din UE vin 81,5% din investițiile străine directe în economia moldovenească, Uniunea Europeană oferind multiple fonduri și împrumuturi nerambursabile, în toate domeniile, de la agricultură la servicii publice, de la energie electrică la mass media, de la infrastructura de transport la exportul produselor. Banii europeni sunt la un click distanță și e nevoie de o minimă experiență în scrierea de proiecte pentru a-i obține, iar Uniunea Ucrainenilor din România deține o amplă expertiză în scrierea proiectelor și este dispusă să o împărtășească”, a declarat ofocoalul român.

Reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Daniela Gasparikova a asigurat că „o parte esențială a programului ONU de dezvoltare este asigurarea accesului egal la cunoștințe și resurse pentru întreaga comunitate, inclusiv pentru ucrainenii din Moldova”. „Proiectele noastre de dezvoltare sustenabilă vor fi orientate spre sprijinirea autorităților locale, antreprenoriatului și ocupării forței de muncă, pentru a ajuta comunitatea pe drumul său de dezvoltare”, a punctat oficialul.

Organizatorii Festivalului au pregătit pentru vizitatori spectacole de dansuri tradiționale ucrainene și moldovenești, cântece și piese de teatru, o prezentare de modă a costumelor populare tradiționale din Ucraina și Moldova, o zonă cu distrații pentru copii și un concert al unei trupe rock populare din Ucraina.

Astfel, muzica, dansul, proiecțiile de film și jocurile colective interactive au creat o atmosferă de căldură și prietenie, accentuând cultura bogată a celor două națiuni. Vizitatorii au mai putut gusta din tradiționala zeamă moldovenească și renumitul borș ucrainean, pregătite cu dragoste la Festival. Totodată, cei prezenți au încins și o horă, consolidând ideea de unitate pe care oaspeții au cuprins-o într-un cerc comun. În seara zilei de sâmbătă pe scenă au urcat artiștii veniți din Ucraina - Oleg Skripka și formația Vopli Vidoplyasova. 

În cadrul evenimentului, 12 comunități teritoriale din Bucovina au încheiat acorduri de cooperare cu 12 comunități din Moldova. Acordurile semnate vor permite comunităților din ambele părți să înceapă o colaborare strânsă care va implica schimbul de cunoștințe și bune practici pentru dezvoltarea comunității și a administrației locale. Aceasta va contribui, de asemenea, la implementarea proiectelor transfrontaliere comune. „Scopul principal al acordului este dezvoltarea orașelor ucrainene, cooperarea și partajarea experienței, stabilirea de parteneriate în diferite domenii ale economiei locale, îmbunătățirea vieții ucrainenilor în toate direcțiile”, menționează Congresul național al Moldovenilor din Republica Moldova.

Festivalul „Zilele Ucrainei în Moldova” este organizat pentru al patrulea an consecutiv și adună tradițional mii de participanți din diferite țări, devenind platformă cheie pentru susținerea intereselor comunității ucrainene, demonstrând cultura ucraineană și tradițiile acesteia. Evenimentul este o bună ocazie de a analiza realizările și problemele actuale, de a raporta activitățile desfășurate și a analiza noi proiecte și inițiative. 

De la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, în Republica Moldova au intrat peste 1 milion de refugiați ucraineni. În prezent, în țara noastră sunt circa 120 de mii de refugiați ucraineni, dintre care peste 51 de mii de copii.

Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău
Zilele Ucrainei în Republica Moldova, organizate la Chișinău