NEWS ALERT

Lukașenko vrea al şaptelea mandat în fruntea Belarusului

Belarus a anunţat că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 26 ianuarie 2025. Deşi este contestat vehement, actualul preşedinte, Alexander Lukașenko, a declarat că va candida din nou, pentru al şaptelea mandat şi se aşteaptă să câştige.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 23 octombrie 2024, 18:52   75
Lukașenko

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat miercuri, la Minsk, data la care vor fi organizate viitoarele alegeri pentru Preşedinţia Belarusului. Alexander Lukașenko, dictatorul belarus care conduce țara din 1994 și este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin în invazia Moscovei în Ucraina, a anunţat deja că va candida din nou și că se aşteaptă că va câştiga, potrivit Aljazeera.

Anul acesta belaruşii au avut alegerile parlamentare, în care toate cele patru partide aflate pe buletinul de vot au susținut regimul lui Lukașenko, după ce acesta a dizolvat toate celelalte partide, în urma fraudării alegerilor prezidențiale din 2020.

Atunci au avut loc proteste în masă, care aproape că au dus la căderea lui Lukașenko, dacă nu ar fi existat o campanie brutală de reprimare a protestatarilor și opozanților, sprijinită de preşedintele rus Vladimir Putin.

De altfel, Alexander Lukașenko, care a fost acuzat de manipularea alegerilor anterioare și de înăbușirea opoziției politice chiar şi de către lideri europeni, nu doar de opozanţii din ţara lui, și-a înăsprit controlul asupra disidenței de când Moscova și-a lansat invazia în Ucraina vecină în februarie 2022. Belarus are aproximativ 1.300 de prizonieri politici, potrivit grupului pentru drepturile omului Viasna.

Din exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, principalul oponent al actualului preşedinte în alegerile din 2020, după ce soțul ei, unul dintre principalii candidați ai opoziției, a fost arestat și încarcerat în timpul campaniei, apoi închis timp de 18 ani de autoritățile de la Minsk, este principalul reprezentant al opoziției pro-democratice.

„Lukașenko a anunțat data «realegerii» sale - 26 ianuarie. Este un simulacru fără un proces electoral real, desfășurat într-o atmosferă de teroare. Nu vor fi permiși candidați alternativi sau observatori. Facem apel la belaruși și la comunitatea internațională să respingă această farsă”, a declarat Tsikhanouskaya.

În ianuarie 2024, preşedintele Alexander Lukașenko a semnat o lege care îi garantează imunitate, protecție pe tot parcursul vieții și bunuri furnizate de stat la plecarea sa din funcția prezidențială.

Sursa: adevărul.ro