NEWS ALERT

Alexei Buzu: Cetățenii vor putea beneficia de compensații pentru perioada rece a anului

Cetățenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea și în acest an să beneficieze de compensații pentru perioada rece. Autoritățile lucrează în prezent la definitivarea detaliilor tehnice privind acordarea compensațiilor și le vor prezenta în scurt timp, iar cetățenii se vor putea înregistra în sistem la începutul lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a precizat că în curând vor fi prezentate toate detaliile în acest sens.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 23 octombrie 2024, 19:46   203
Alexei Buzu

Ca și în ultimele două ierni, Guvernul va fi alături de cetățeni. Toți cei care doresc să beneficieze de compensații vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații. Acesta va fi lansat la începutul lunii noiembrie, după care, în funcție de nivelul de venituri și membrii familiei, aceștia vor beneficia de o compensație. Lucrăm, suntem pe ultima sută de metri, clarificăm toate aspectele tehnice și în scurt timp vom comunica toate detaliile și vom lansa programul. Asigur toți cetățenii Republicii Moldova că și în această iarnă Guvernul va fi alături, să o trecem cu bine. Toți vor avea posibilitatea să se înscrie în sistem pe parcursul lunii noiembrie, va fi suficient timp”, a explicat Alexei Buzu, transmite MOLDPRES.MD.

Pentru a beneficia de ajutor, cetățenii vor trebui să se înregistreze în sistemul de compensații, începând cu  luna noiembrie. Lucrătorii din sfera socială din prima linie vor fi alături de persoanele care nu au acces la internet și îi vor ajuta să completeze cererile. „Toți cetățenii vor avea posibilitatea să se înscrie în sistem pe parcursul lunii noiembrie. De fapt, aceștia se pot înscrie și în lunile decembrie și ianuarie, doar că vor primi compensația în luna în care s-au înscris”, a spus ministrul. 

Alexei Buzu a adăugat că numărul de beneficiari ai programului va putea fi anunțat la începutul lunii decembrie, în funcție de numărul persoanelor înscrise în sistem. El nu a precizat dacă ajutorul va fi acordat sub formă de compensații în factură sau sub formă de plată monetară.

În prezent, autoritățile lucrează la definitivarea detaliilor tehnice privind sistemul de acordare a compensațiilor, urmând ca acestea să fie explicate în curând. Alexei Buzu a precizat că în acest an sistemul de oferire a ajutorului va fi mult mai eficient. „Avem acces la mai multe baze de date, am optimizat, am simplificat anumite aspecte, lucrăm acum intens”, a punctat Alexei Buzu. 

Oficialul a oferit detalii și despre bugetul pentru compensații. „Bugetul îl clarificăm. Perioada rece a anului coincide cu doi ani bugetari, deci vom achita în acest an compensații pentru luna noiembrie, iar compensațiile pentru decembrie și restul lunilor din perioada rece vor fi achitate în 2025. Acum suntem în etapa în care discutăm tot bugetul pentru anul 2025. Nu discutăm doar bugetul pentru compensații. Se discută tot bugetul pentru 2025, dar sunt sigur că vom reuși. Am mobilizat resurse în două ierni foarte complicate pentru țara noastră și în acest an la fel vom fi aproape de cetățenii din familiile care au nevoie de compensații”, a conchis Alexei Buzu. 

Potrivit statisticilor, în sezonul rece 2023-2024, peste 792 mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensații la energie, sub formă de compensații în factură la gaz, electricitate și energie termică, dar și sub formă de plată monetară în valoare de 800 de lei la combustibili solizi.