ANRE: În pofida creșterii înregistrate a prețurilor la carburanți, nivelul acestora rămâne încă mult sub nivelul mediu pentru anul curent

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că aprecierea prețurilor la carburanți din ultimele 3 săptămâni, în valori nominale a avut un impact moderat comparativ cu nivelul mediu al acestora înregistrat în anul curent.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 11 octombrie 2024, 10:36   32
PECO

Creșterile din ultima perioadă a cotațiilor Platts la bursele internaționale au determinat o recuperare parțială a prețurilor la carburanți, care anterior au scăzut puternic până la cel mai mic nivel din anul curent.

Piețele internaționale sunt în continuare sub presiunea așteptărilor pesimiste legate de situația din Orientul Mijlociu și, în special, îngrijorările traderilor că aceasta ar putea escalada la o scară mai largă, fapt ce ar afecta aprovizionarea cu carburanți. Tensiunile cu implicarea Iranului, care este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, dar și intemperiile meteorologice din SUA contribuie la menținerea trendului de creștere a cotațiilor atât Brent, cât și Platts.

Pe parcursul ultimelor trei săptămâni benzina a recuperat 0,79 lei/litru, iar motorina 0,58 lei/litru, însă comparativ cu prețurile maximale din acest an, benzina rămâne încă mai ieftină cu 3,36 lei/litru, iar motorina cu 3,42 lei/litru. Totodată, prețurile actuale rămân încă mult sub nivelul mediu pentru anul curent, care reprezintă 24,51 lei/litru la benzină și 21,12 lei/litru la motorină.

În aceste condiții, pentru următoarele patru zile, 12.10.2024-15.10.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

- 23,04 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 11 bani);

- 19,64 lei/litru - pentru motorina standard (+ 09 bani).

Scumpire cu 10%. Cel mai mare producător de lactate din Moldova și-a majorat prețurile

Cel mai mare producător de lapte și produse lactate din Republica Moldova, grupul JLC, a majorat cu circa 10% prețul la o mare parte din produsele sale, scrie Mold-Street. Majorarea a avut loc la începutul acestei săptămâni și ar fi cauzată, în special, din cauza scumpirii la începutul lunii a prețului laptelui pe piețele externe de unde producătorul importă materia primă.