CEC anunță numărul alegătorilor înscriși în Registrul de Stat la data de 1 iulie

Numărul total de alegătorilor înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la data 1 iulie 2024 constituie 3 301 368 de cetățeni cu drept de vot, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC).

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 2 iulie 2024, 09:46   35
CEC

Din numărul total 2 739 379 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II.

Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (288 371 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (273 618 de persoane).

Recean: Statul este pregătit să facă faţă tuturor scenariilor apocaliptice de destructurare a R. Moldova

Ca şi în anii anteriori, vedem o escaladare a provocărilor hibride, or, instituţiile Republicii Moldova au făcut faţă acestor provocări. Am încrederea că şi în continuare vor face faţă şi toate scenariile apocaliptice vor fi prevenite, potrivit unei afirmaţii a prim-ministrului Dorin Recean, care a vorbit aseară la un post de televiziune despre scenariile Rusiei pentru a periclita alegerile prezidențiale din toamnă, inclusiv cu victime civile, transmite MOLDPRES.

Pavel Postica: Am cerut instanței limitarea activității partidului „Șansă”. Nu va putea participa la alegeri

Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la alegerile prezidențiale din toamnă și nici la referendumul constituțional. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că CEC a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii afiliate fugarului Ilan Șor și a cerut, prin intermediul Ministerului Justiției, instanței de judecată să sisteze temporar activitatea acestui partid, notează IPN.