Moldova, refugiul criminalilor căutați peste hotare? Recean: 38 de străini dubioși au solicitat azil

În Moldova se află 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență. Aceștia au solicitat azil și profită de neconformitățile din legislația națională, pentru a rămâne în libertate.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 12 iulie 2024, 17:11   576
crima

Informațiile au fost anunțat de premierul Dorin Recean, după o ședință la Guvern. Șeful Executivului i-a convocat pe ministra Justiției, ministrul Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției, la care am invitat și Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a asasinatului produs pe 10 iulie, scrie realitatea.md.

„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. (…)Am solicitat MAI întreprinderea de măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească”, a transmis prim-ministrul, după reuniune.


Amintim că, pe 10 iulie, un cetățean turc a fost ucis de un killer la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. Versiunea de bază a autorităților din Moldova este că ar fi vorba despre răfuială între grupări criminale din afara țării.