Guvernele SUA, Marii Britanii și Canadei au emis o declarație comună în sprijinul Moldovei

„Forțe ruse urzesc un complot în Moldova ca să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Dacă nu câștigă un candidat pro-rus, acestea intenționează să provoace tulburări în Moldova. Ele stimulează percepții publice negative în raport cu guvernele occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei și, totodată, erodează încrederea publicului în capacitatea Moldovei de a se menține în securitate și a dezvolta statul de drept”, citează IPN.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 14 iunie 2024, 09:17   20
Moldova

Aceasta reprezintă declarația comună a guvernelor Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, difuzată de Ambasada SUA la Chișinău.

Cu titlu de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova se amintește că media finanțată de statul rus, de câțiva ani îi acordă sprijin direct fugarului moldovean Ilan Shor.

Pentru a susține Moldova și poporul său, am impus sancțiuni – și vom continua să luăm măsuri – împotriva persoanelor și entităților care încearcă să destabilizeze instituțiile democratice ale Moldovei. Am furnizat informații detaliate partenerilor noștri din Republica Moldova, care le vor permite să investigheze și să împiedice planurile Kremlinului. Vom continua să oferim sprijin în timp ce Moldova avansează pe calea reformelor democratice, revigorează economia și luptă împotriva corupției. Susținem alegerile libere și corecte și nu vom tolera încercările Kremlinului de a submina instituțiile și procesele democratice din Moldova”, se mai spune în Declarație.

Totodată, mesajul din Occident exprimă deplina încredere în capacitatea Moldovei de a gestiona ingerința Kremlinului și de a menține pacea și securitatea, se mai spune în document.

Declarația celor trei guverne a fost comentată de prim-ministrul Dorin Recean care a menționat că autoritățile de la Chișinău „sunt recunoscătoare pentru sprijinul puternic al Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei în apărarea democrației Republicii Moldova. Încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră și de a incita la destabilizări vor fi zădărnicite. Instituțiile noastre sunt puternice și asigură pacea, securitatea și dreptul poporului nostru de a-și alege singur viitorul”, a afirmat premierul Dorin Recean.

Și-a găsit tatăl mort în casă, la Dondușeni

Un bărbat a murit, după ce s-ar fi sinucis în propria locuință. Tragedia a avut loc în amiaza zilei, în jurul orei 12:00, în localitatea Pivniceni, din raionul Dondușeni, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu.