Strategia de mediu pentru anii 2024-2030, aprobată de Executiv

Măsurile necesare și soluțiile ce vizează protecția mediului - a aerului, apei, solului, florei și faunei, în condițiile unei dezvoltări durabile au fost incluse în Strategia de mediu pentru anii 2024-2030, aprobată de Executiv.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 12 iunie 2024, 20:14   34
Strategia de mediu

Strategia garantează condiții sigure pentru mediu și viață la nivel național, conform obiectivelor europene de mediu. Astfel, este urmărită reducerea poluării și a presiunilor asupra climei și mediului legate de producție și consum, în special în domeniile energie, industrie, clădiri și infrastructură, mobilitate, turism, comerț internațional și sistem alimentar. Un aspect vizează diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 70% până în 2030, comparativ cu nivelul din anul 1990.

Un rol esențial va avea și educația ecologică, pentru a-i ajuta pe cetățeni să conștientizeze problemele de mediu și să întreprindă acțiuni individuale de protecție a mediului, precum și la nivelul comunităților locale. La acest capitol, în programele educaționale vor fi integrate teme sau module de educaţie ecologică şi vor fi promovate disciplinele de profil pentru studiu obligatoriu sau opţional în toate instituțiile de învățământ. Cadrele didactice și formatorii vor beneficia de o pregătire iniţială şi formări ulterioare corespunzătoare. 

Pe termen lung, documentul asigură căi de dezvoltare a economiei verzi, oferă noi posibilități pentru utilizarea inovaţiilor tehnologice și obţinerea asistenţei tehnice pentru diminuarea schimbărilor climatice.

Strategia de mediu pentru anii 2024-2030 a fost elaborată de Ministerul Mediului, cu suportul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova", susținut de Ambasada Suediei.

(VIDEO) Un deputat PAS „a jucat șah” ca să-l păcălească pe Putin, la Moscova

Deputatul PAS Oazu Nantoi susține că l-a păcălit pe președintele rus, Vladimir Putin, atunci când a depus garoafe la mormântul soldatului necunoscut de la Kremlin, aducând cinste sovieticilor. Momentul este amintit de socialiști în Parlament cu orice ocazie și a fost abordat într-o emisiune recentă la un post privat de televiziune, obscur și loial guvernării.

PromoLex critică ședința Parlamentului, din 18 iulie: „Transparența decizională a fost afectată în cazul a 18 proiecte de acte normative, ceea ce reprezintă 55% din numărul total de proiecte dezbătute și votate”

Ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului, din 18 iulie 2024, a fost modificată în proporție de 300%. În acest sens, Asociația Promo-LEX evidențiază că un rulaj atât de mare a proiectelor introduse pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate.