Ucraina ar putea deveni al doilea cel mai puternic membru NATO din Europa, dacă va fi admisă în Alianță. Predicția unui înalt oficial european

Ucraina va avea a doua cea mai puternică armată din NATO de pe continentul european odată ce se va alătura alianței, a declarat ministrul de externe leton Baiba Braze la 1 octombrie.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 2 octombrie 2024, 20:06   56
UA

Vorbind la Forumul de Securitate de la Varșovia, Braze a subliniat că armata ucraineană va avea „experiență în luptă” și „un angajament politic clar de a fi cea mai bună”. „Ucraina va fi al doilea cel mai puternic membru NATO, cel puțin pe continentul european”, a menționat ministrul, adăugând că va fi depășită doar de marii jucători militari precum SUA și Turcia.

De la izbucnirea războiului pe scară largă, Ucraina nu numai că a mobilizat o forță mare pentru a opri invazia rusă, dar a primit și arme occidentale și antrenament aprofundat sporind interoperabilitatea cu armatele NATO.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, a spus că țara sa „trebuie să facă parte din familia transatlantică” și comunitatea transatlantică are nevoie de Ucraina pentru a „garanta securitatea” și „a obține mai multe avantaje competitive”.

Răspunzând la o întrebare despre ce poate face Occidentul pentru a ajuta în continuare Kievul, Sibiha a numit necesitatea recunoașterii viitoarei aderări a Ucrainei la NATO și UE. Iar aceasta presupune implementarea unor politici care recunosc acest lucru, de exemplu, în bugetul UE.

„Acest buget trebuie să reflecte... că Ucraina este membră a UE , trebuie să fie bugetul extinderii”, a mai spus șeful diplomației de la Kiev.

Ministrul de externe ucrainean a enumerat, de asemenea, capacitățile militare cruciale de care are nevoie țara sa, inclusiv „sisteme de apărare aeriană, obuze de artilerie și drone” și un ajutor pentru extinderea industriei de apărare a Ucrainei.

Sibiha a subliniat în continuare necesitatea sprijinului internațional pentru formula de pace a Ucrainei. El a explicat că planul de victorie al președintelui Volodimir Zelenski , prezentat recent în SUA, nu înlocuiește formula, ci servește drept instrument pentru implementarea acesteia.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina, niciun compromis asupra integrității și suveranității noastre teritoriale și fără compromisuri cu agresorul în detrimentul Ucrainei”, a numit ministrul de externe condițiile Kievului.

„Nu avem privilegiul de a tolera zonele gri sau conflictele înghețate în Europa”, a spus Sibiha, subliniind că problema integrității teritoriale include și Crimeea .

Biden ar putea „avansa” cadidatura Ucrainei la aderarea la NATO 

Președintele american Joe Biden ar putea „avansa” statutul de candidat al Ucrainei la aderare la NATO înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2025, scrie Financial Times. Există indicii preliminare că președintele american va merge în această direcție, a declarat ziarului un oficial occidental anonim care are cunoștință de discuțiile dintre Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care au avut loc la Washington în septembrie. Sursa nu a dat alte detalii.

Zelenski a declarat la plecarea din Washington că octombrie va fi „momentul luării deciziilor”. După cum notează FT, Biden va vizita Germania în octombrie, va prezida o reuniune a grupului de contact privind asistența militară pentru Ucraina, programată pentru 12 octombrie la baza aeriană Ramstein.

Aderarea la NATO este unul dintre punctele „planului de victorie” al lui Volodimir Zelenski, prezentat în timpul vizitei sale în SUA, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Ermak. Potrivit Financial Times, oficialii americani nu au fost „impresionați” de planul propus, care, printre altele, implică furnizarea „unei cantități uriașe de arme occidentale”.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Financial Times că „planul de victorie” al lui Zelenski repetă vechile obiective, însă semnificația sa reală este că schimbă obiectivele Ucrainei în război, de la eliberarea completă a teritoriului său la preluarea inițiativei de către armata ucraineană. „Aceasta este o încercare de a schimba traiectoria războiului și de a aduce Rusia la masa negocierilor. Zelenski crede cu adevărat în acest lucru”, a declarat sursa.

Un alt subiect principal al vizitei lui Zelenski la Washington a fost încercarea de a obține permisiunea Occidentului pentru ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Administrația Biden s-a opus acestui fapt, precum și intrării Ucrainei în NATO, scrie Financial Times. Ambele probleme, potrivit autorităților americane, ar putea împinge Rusia să escaladeze conflictul.

Un consilier care a ajutat la pregătirea „planului de victorie” al lui Zelenski a spus că, în ciuda îngrijorărilor Washingtonului, capacitatea de a lovi teritoriul rus este esențială pentru plan. Zelenski consideră că aceasta este una dintre puținele opțiuni pentru a pune capăt ostilităților. Potrivit unui înalt oficial ucrainean, „este vorba despre limitarea opțiunilor Rusiei” și creșterea presiunii de a o forța să negocieze. „Aceasta este o șansă reală dacă ne gândim la încheierea războiului”, a spus sursa.

O sursă ucraineană de rang înalt, comentând vizita lui Zelenski în SUA, a spus: „Nu a fost un triumf. Nu a fost un dezastru. Ar fi naiv să ne așteptăm la aplauzele primite acum doi ani.”

Soluții de compromis

Mai mulți diplomați europeni prezenți la Adunarea Generală a ONU de la New York au declarat că a avut loc o schimbare notabilă a tonului și conținutului discuțiilor despre o posibilă soluționare a conflictului. Potrivit acestora, oficialii ucraineni au devenit mai deschiși să discute despre un acord de încetare a focului, chiar dacă trupele ruse rămân pe teritoriul ucrainean.

Diplomații spun că noul ministru de Externe al Ucrainei, Andri Sibiha, a discutat potențiale soluții de compromis în întâlniri private cu omologii occidentali în timpul primei sale vizite în Statele Unite și a adoptat o poziție mai pragmatică față de posibilele discuții decât predecesorul său.

„Vorbim din ce în ce mai deschis despre cum se va sfârși acest lucru și la ce va trebui să renunțe Ucraina pentru a obține un acord de pace permanent. Și aceasta este o schimbare semnificativă față de ceea ce era acum șase luni, când astfel de conversații erau tabu”, a spus un diplomat occidental.

Un oficial ucrainean a spus, sub anonimat că cel mai important lucru pentru Ucraina sunt garanțiile de securitate „corecte”. „În caz contrar, nu se va pune capăt războiului, ci va provoca doar unul nou”, spune el. Un înalt oficial occidental a precizat că „lupta pentru aderarea la [NATO] este singura opțiune și toată lumea o știe”. „Nimeni nu vorbește despre asta cu voce tare... dar aceasta este singura strategie pe masă”, a menționat sursa.

Un oficial ucrainean se îndoiește că Rusia va fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. „Orice lucru cu excepția statutului de membru cu drepturi depline este puțin probabil să fie suficient pentru a opri agresiunea militară a Kremlinului. Chiar dacă primim o invitație de la NATO, nu va însemna nimic. Aceasta este o decizie politică”, a spus el.


adevărul.ro

Femeie decapitată de propriul său fiu

O femeie din statul americam Arizona a fost decapitată de fiul ei chiar în ziua în care împlinea 50 de ani. Familia ei îi pregătise o petrecere-surpriză, potrivit autorităților locale citate de The Indepedent.

Punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România de la Orlivka (Isaccea) a fost avariat în urma atacurilor ruse. Sunt victime

Dronele ruseşti au atacat peste noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters.