(VIDEO) Natalia Morari: „E și logic ca pretendenții la șefia statului să cunoască româna, dar e și mai logic, chiar necesar și obligatoriu ca aceștia să treacă și controlul la psihiatru”

Jurnalista Natalia Morari consideră că este necesar și obligatoriu ca pretendenții la funcția de președinte al R.Moldova să treacă și controlul la medicul psihiatru. Declarațiile au fost făcute de către Morari în cadrul emisiunei Puterea a Patra de la N4, după ce în presă a apărut informația despre faptul că în premieră, la alegerile prezidențiale din acest an, candidații la funcția de președinte al R.Moldova vor fi verificați dacă știu limba română.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 14 august 2024, 12:15   53
N.M

Presa scrie că-n premieră, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent, candidații la funcția de președinte al R.Moldova vor fi verificați dacă știu limba română. E și logic ca pretendenții la șefia statului să cunoască româna, dar e și mai logic, chiar necesar și obligatoriu ca aceștia să treacă și controlul la medicul psihiatric.

„Promit, dacă nu printre primele inițiative legislative, pentru că Președintele are dreptul să vină în Parlament cu inițiative legislative, dacă nu printre primele, dar la sigur a doua zi, după zece inițiative, în a doua zi 100% se va regăsi o asemenea inițiativă. Pentru că chiar, uitați-vă, un pilot de avion este verificat, la ei cred că e mai des, pentru că de ei depinde securitate oamenilor care urcă la bord. Scuzați, dar de Președinte de țară, care poate fi un schizofrenic, sau sociopat, dar de un prim-ministru care poate fi un alcoolic, sau nu știu...un frustrat, sau narcoman? Dar de un președinte de Parlament, care poate fi pur și simplu un nebun, psihic om nesănătos, nu depinde securitatea oamenilor, a peste 3 milioane de cetățeni? Eu cred că depinde! Nu știu dacă o dată la trei ani, dacă mandatul e de patru ani, haideți o dată la doi ani, la jumătate de mandat să treacă controlul la un medic psihiatru”, declară Natalia Morari, candidată la funcția de Președinte al R.Moldova.

Sursa video: Emisiunea Puterea a Patra

Aici este de menționat că potrivit tribuna.md, în premieră, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent, candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi verificați dacă știu limba română.

Conform Regulamentului aprobat de Comisia Electorală Centrală, cunoașterea limbii române de către candidatul desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova se verifică de comisia de recepționare la etapa depunerii documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, în conformitate cu prevederile art.18 alin. (1) din Legea cetățeniei nr. 1024/2000.

Candidatul desemnat completează personal declarația prevăzută la pct. 28 lit. e) și răspunde la întrebările membrilor comisiei de recepționare.

E de menționat că, articolul 18 din Legea cetățeniei, prevede următoarele:

„Articolul 18. Nivelul cunoaşterii limbii de stat (1) Se consideră că persoana cunoaşte limba de stat, dacă: a) înţelege suficient limba uzuală, informaţiile cu caracter oficial; b) discută şi răspunde la întrebări despre viaţa cotidiană; c) poate citi şi înţelege suficient orice text cu caracter social, orice lege sau alt act normativ; d) poate scrie o expunere la o temă despre viaţa cotidiană”.

Deocamdată alte detalii despre testarea candidaților la limba română nu se cunosc.

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu omologul său slovac: „Locul Moldovei este în marea familie europeană, iar susținerea Slovaciei este foarte importantă pentru noi”

Agenda moldo-slovacă, extinderea relațiilor economice și investiționale dintre cele două state, parcursul european al țării noastre, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală au fost discutate, la Bratislava, de prim-ministrul Dorin Recean și omologul său slovac, Robert Fico.

Usatîi, mesaj către candidați la prezidențiale și grupuri de inițiativă: Am un singur scop, să o dau jos pe Maia Sandu

Renato Usatîi s-a adresat către potențialii candidați la prezidenția și grupurile de inițiativă, îndemnându-i să dea jos guvernare. Declarațiile sunt făcute în contextul scandalului de la Bălți, unde primarul a anunțat că Ministerul Infrastructurii ar vrea suspendarea sa din funcție, pentru că nu a semnat acte permisive pentru construcția unor poduri, scrie Realitatea.MD.