Bărbat condamnat pentru 26 cazuri de trafic de influență

Un bărbat, învinuit de săvârșirea a 26 cazuri de trafic de influență, a fost pedepsit de instanța de judecată cu 175 000 lei și privat de dreptul de a deține funcții publice pe un termen de 3 ani, anunță Procuratura Anticorupție.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 14 august 2024, 13:01   439
igp

În anul 2017, pe când ocupa funcția de director-administrator al unei întreprinderi specializate în consultanță juridică, contabilitate, servicii de construcție și cadastrale, inculpatul a pretins și primit sume de bani între 300 și 2 700 euro de la diverse persoane. Aceste sume au fost solicitate pentru a perfecta procesele-verbale de recepție finală a unor construcții.

De asemenea, acesta a primit bani și pentru a influența diverse acțiuni în cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) și a primit sume de bani sub pretextul influenței asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, pentru a urgenta privatizarea unui apartament sau a modificarea liniilor roșii la un bun imobil.

Ulterior, individul a fost recunoscut vinovat la data de 6 august 2024.

În cazul a 23 de episoade de trafic se influență (art.326 alin.(1) din Codul penal), inculpatul a fost recunoscut vinovat, însă liberat de pedeapsa penală, din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală. Au fost confiscate din contul inculpatului în beneficiul statului a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 6 300 euro și 22 200 lei, cu titlu de mijloace obținute din activitatea infracțională, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Veronica Mihailov-Moraru: despre vetting: Este mai bine să se aștepte un timp pentru a se evalua judecători care să se credibilizeze în funcțiile lor decât să se continue să se facă justiție cu judecători care sunt considerați lipsiți de integritate

Procesul de vetiting decurge într-o dinamică pozitivă, spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Invitată în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, ministra a menționat că necesitatea exercițiului de vetting a fost dictată, în primul rând, de neîncrederea cetățenilor în actul justiției.