Ministrul Mediului obrăzește municipalitatea. Lazarencu: Copacii care reprezintă pericol pot fi defrișați imediat

Directorul Agenției de Mediu, al Institutului de Cercetare și Amenajare Silvică (ICAS) și al Agenției Moldsilva au fost convocați la Ministerul Mediului, urmare a incidentul de marți seara, 13 august curent, când un copac a căzut în proximitatea unei mame cu cărucior.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 14 august 2024, 11:08   190
Puls

„Am fost informat că, pentru acea zonă Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” nu a solicitat autorizație de defrișare a copacilor și nu a făcut nicio notificare de lichidare a arborilor uscați din acel perimetru, scrie Realitatea.MD.

„Țin să menționez că, copacii care reprezintă pericol iminent pentru sănătatea și securitatea publică pot fi defrișați imediat. Mai simplu spus, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sau oricare altă primărie care identifică un copac ce ar putea cauza o tragedie, poate începe lucrările de defrișare instant, apoi în până la sfârșitul zilei să informeze Agenția de Mediu despre lucrările efectuate, (Art. 26’. Legea regnul vegetal 239/2007). Din imagini, putem constata că acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz”, menționează Sergiu Lazarencu în mesajul său publicat pe Facebook.

(FOTO) La un pas de tragedie. Un copac a fost cât pe ce să strivească un cuplu și copilul acestora în sectorul Botanica

În același mesaj, ministrul Mediului spune că, în perioada 1 ianuarie – 12 august 2024, Agenția de Mediu a recepționat 521 de solicitări a autorizațiilor de tăiere din partea Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, dintre care, doar 4 au fost respinse.

„Media de examinare a acestor cereri fiind de doar 5-7 zile (termenul conform legii fiind de 20 zile lucrătoare). Am solicitat Agenției de Mediu să continue examinarea cererilor de defrișare pentru mun. Chișinău în termeni cât mai proximi.Îndemn toate autoritățile locale să se autosesizeze și să monitorizeze starea arborilor din localitatea lor și să trimită din timp solicitările de autorizație pentru defrișare la Agenția de Mediu. Siguranța cetățenilor este o prioritate și asemenea cazuri trebuie tratate cu maximă responsabilitate astfel încât asemenea incidente pe viitor să fie evitate”, a conchis ministrul.

În seara zilei de marți, 13 august curent, Primăria municipiului Chișinău a menționat că, în ultima perioadă, ținând cont că au fost ploi abundente și temperaturi foarte înalte, mai mulți copaci au fost afectați.

Din acest considerent sunt inițiate măsuri de curățare a arborilor în toate sectoarele Capitalei, aliniamentele stradale, curți, parcuri, alei și alte zone verzi. Se propun a fi implementate și alte măsuri de intensificare a intervențiilor. Mulți dintre copaci sunt bătrâni. Deși la prima vedere arată verzi și sănătoși, la fel au nevoie de inspectare și intervenție”, au comunicat responsabilii de la Primărie.